“Gezondheid is een erg brede term, voor mij staat hij recht op een natuurlijk leven. Ik ben geboren met de mogelijkheden die het leven mij biedt en ik wil leven naar mijn natuurlijke aard. Ik voed mij met zaken die de natuur heeft voortgebracht en waar mijn lichaam positief op reageert. Ik heb een minimum aan beweging, zoals in mijn genen voorgeschreven staat.”

Ik denk dat dit gezonde leven niet de realiteit is voor de doorsnee Westerse mens
“Het grote probleem is dat we die connectie met de natuur verloren zijn. We voeden ons enkel nog met geraffineerde voeding geproduceerd door de voedingsindustrie. We bewegen nauwelijks en hebben slaap en stress. We denken met ons hoofd, en niet met onze buik. We voelen niets meer en zijn de helft van ons leven ziek, en dat vinden we normaal. We negeren wanneer we erover gaan, wanneer we te ongezond eten, wanneer we rust nodig hebben. Daarom zijn er zoveel burnouts, chronisch zieke mensen en depressievelingen. Uit Nederlandse statistieken blijkt, en dat zal voor België even erg zijn, dat de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw chronisch ziek wordt 40,5 is en voor een man 48. Dat is erg jong. Dan heb ik het bijvoorbeeld over hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes of beroertes. De voortekenen van de typische welvaartziektes, wat al zo’n contradictorische term is. Dit zijn niet alleen menselijke drama’s, maar ook sociale drama’s.

“Kijk naar de inheemse stammen, volkeren die dicht bij de natuur leven. Daar zijn geen chronisch zieke mensen. Die mensen zijn hun hele leven gezond; op het eind van hun leven gaan ze snel achteruit en sterven ze. In die zin kunnen wij nog veel leren van hen.”

Wat voor voedingspatroon hoort hier dan bij?
“Gezondheid is een term die wij zelf geïntroduceerd hebben, en die je dan ook op je eigen manier moet invullen. Het gaat om balansen vinden. Hierbij moet je ook genieten. Af en toe een dessert eten hoort daar bij. Je moet genieten van je leven, maar met respect voor je eigen lichaam. Mijn principe is: 70 tot 80 procent van je voeding moet basisvoedsel zijn. Voeding dat je lichaam iets biedt en waar je cellen mee opbouwt die je hele systeem versterken. En de overige 20 tot 30 procent is comfort food. Om van te genieten. Een mensenlichaam kan best wat aan, af en toe frieten of chocola is geen schande.”

“Toch is het moeilijk voor velen om gezond te eten, terwijl dit zo eenvoudig is. Houd je bij de natuurlijke voeding en je merkt al een wereld van verschil. Mensen vinden het normaal dat voeding nu van de industrie komt en niet meer van de natuur zelf. Je moet beginnen zien hoe we allemaal verstrikt zijn geraakt in een net van geraffineerde vetten en koolhydraten. Eens je in dat verslavende vangnet zit, raak je daar heel moeilijk uit. Dat is het grote probleem van onze Westerse manier van eten. Wat dat betreft komt het er gewoon op neer om al die nepproducten te vervangen met natuurlijke producten. Ik mag inderdaad frieten eten, maar voor mij is dit een vrije keuze geworden. Ik hoéf ze niet meer. Eens je door natuurlijke voeding te eten die balans hersteld hebt in je lichaam, kijk je anders aan tegen etenswaren.”

Moet een mens een abonnement op de fitness hebben om een gezonde beweging te hebben?
 “Ik heb er geen, maar we zijn wel gemaakt om te bewegen. We zitten al de hele tijd in de auto, of achter ons bureau. Je hoeft niet eens elke dag te gaan joggen. Een halfuur per dag een stevige wandeling is de beste oefening die je doen kan. Zo’n wandeling is ook een moment van rust. Je gaat buiten in de natuur en komt tot rust. Je voelt dat dat ook heel heilzaam is voor je lichaam. Je voelt dat alle kleine haarvaten voorzien worden van zuurstof en de bloedcirculatie gestimuleerd wordt. Alles blijft soepeler door te wandelen, het is ook een heel natuurlijk iets.”

Prestatiedrang is iets wat onze maatschappij typeert. Hoort dit samen met een gezonde levensstijl?
“Er is zeker een link tussen onze prestatiemaatschappij en onze ziektes. Zij die met hun hoofd werken worden op een voetstuk geplaatst, daarbij negeren we compleet ons buikgevoel, daar kijken we op neer. De prestatiedruk wordt te groot en we gaan erover, omdat we het niet meer ‘voelen’. Dat loopt fout af, wij staan niet boven de natuurwetten. Het resultaat? Burnouts, depressies en ziektes. Iemand die én denkt én voelt, die bereikt zoveel meer. Ik ben zelf iemand die heel prestatiegericht is en daar ook ver in gaan kan. Maar ik heb een heel sterk buikgevoel dat mij erop wijst wanneer ik het rustiger aan moet doen. Dat geeft me weer meer energie en een beter overzicht, waardoor ik uiteindelijk beter ga presteren.”

De combinatie van dit alles is dan gewoon de juiste balans te vinden die bij jou hoort?
“Ja, bij ons wordt alles aan banden gelegd over wat wel en niet gegeten mag worden en hoe je aan beweging moet doen. Ik vind dit fout. Het gaat inderdaad om die balansen. Wij in onze Westerse wereld proberen alles vast te leggen in regeltjes over hoe te leven en wat te doen. Maar als je je van alles gaat weerhouden, dan word je niet gelukkig. En als je aan alles gaat toegeven, dan word je ziek. Een goede balans is heel belangrijk.”

“Over de hele wereld worden de laatste jagers-verzamelaars bestudeerd, zij zijn vrij van chronische ziekten. Ze bewegen en eten natuurlijke voeding. Zij hebben perfecte bloedwaarden, terwijl ze geen light-producten eten of bezig zijn met joggen of work-outs. Zij sterven vooral door infecties of kindersterftes. Wij hebben miljoenen jaren geleefd zonder handleidingen, zonder begeleiding en we deden dit prima. Nu hebben we de beste medische zorgen, het beste advies over hoe gezond te leven, en we zijn nog nooit zó ziek geweest. Je moet naar je buik luisteren. Dat kan heel eenvoudig zijn. Ga terug naar die natuurlijke voeding, die natuurlijke beweging. En vergeet in de tussentijd niet te genieten van je leven.”