Bye Bye Cheeseburger

Een blog over recepten met onbewerkte voedingsproducten, bikram yoga en voedingsadvies. Steffi wil een health community creëren en mensen overtuigen om zelf die gezonde levensstijl te ontdekken.

www.byebyecheeseburger.be

Want gezond zijn? ‘Dat geeft je een fantastisch gevoel’, vindt blogster Steffi Vertriest.

Waarom ben je begonnen met een blog rond ‘gezond leven’?

Vroeger was ik eigenlijk een heel ongezonde mens. Zo zat ik tijdens mijn studies een tijd op kot en mijn ontbijt bestond twee jaar lang uit twee bicky burgers en twee red bulls. Dus echt gezond was dat niet.

Ondanks mijn ongezonde levensstijl, ben ik wel altijd bezig geweest met het uittesten van huidproducten voor een mooie en gladde huid. Naarmate ik daar steeds meer onderzoek naar verrichtte, merkte ik dat schoonheid écht wel vanbinnen zit. Gezond eten speelt daar dan ook een erg grote rol in.

Sindsdien ben ik ‘gezond eten’ eigenlijk een kans beginnen geven. Ik besefte al snel dat als ik op zo een jonge leeftijd voor mijn lichaam zou beginnen zorgen, ik daar later heel blij mee zou zijn. Er zijn zoveel zaken die je kan doen om gezond te zijn. Zo is het ‘gieten’ van de juiste brandstof in je lichaam heel belangrijk voor een gezonde levensstijl.

Gezond eten is mijn passie: ik volg cursussen of ga naar lezingen. Hoewel ik dit vroeger allemaal deed voor mezelf, wil ik daar nu andere mensen mee helpen. Want gezond zijn? Dat is een fantastisch gevoel!

Wat doe je zoal om gezond te zijn?

Ik hanteer vijf pijlers die voor mezelf, maar ook voor anderen, belangrijk zijn voor een gezonde levensstijl: gezond eten, veel water drinken, bewegen, slapen en ontspannen. Deze pijlers moet je in je achterhoofd houden.

Op mijn blog vind je heel wat gezonde recepten, voor het ontbijt, de lunch of het avondmaal. Zelf probeer ik mijn ontbijt heel sterk te variëren. Zo begin ik niet elke dag met havermout of een artisanale granola met Griekse yoghurt maar bijvoorbeeld ook met een omelet en lekker veel groenten erbij. Met het ontbijt moet je de dag zien door te komen. Elk lichaam heeft namelijk vitaminen en mineralen nodig om actief bezig te kunnen zijn.

Wat zijn de voordelen van een gezonde levensstijl?

Naarmate ik mij meer verdiepte in gezondheidstopics, merkte ik pas wat ‘gezondheid’ allemaal inhoudt. Om gezond te leven, moet je tijd vrijmaken. Mensen die zeggen dat ze het te druk hebben om gezond te eten, moeten net gezonder leven omdat ze dan veel meer energie hebben om hun taken sneller uit te voeren. De grote hoeveelheid energie die je uit gezonde voeding haalt, is het belangrijkste voordeel van gezond leven.

Je neemt het Paleo-principe als kader voor je voedingspatroon. Wat is Paleo precies?

Paleo gaat uit van het ‘jagersvoedselverzamelaar’-principe, geen geraffineerde suikers, geen melkproducten en geen granen en ook zo weinig mogelijk bewerkte producten. Maar ik gebruik het als kader omdat ik mezelf niet in een hokje wil plaatsen. Ik eet ook wel eens Griekse yoghurt of havermout, terwijl dat binnen het paleo-prinicipe eigenlijk niet kan. Verder ben ik ook van het principe: eet ECHTE voeding, voeding die bestaat uit een waslijst ingrediënten maar gewoon een ingrediënt op zich is.

Je bent into yoga, en specifiek Bikram Yoga. Is dat anders dan ‘gewone’ yoga?

Bikram yoga is yoga in een verwarmde ruimte van 42 graden Celsius. Yoga is een van de beste manieren om te sporten. De ene yoga-oefening na de andere, 90 minuten lang, in een ruimte van 42 graden Celsius? Dat is een échte work-out.

Beweging heb ik altijd belangrijk gevonden en dat probeer ik dan ook in mijn blog naar voren te halen. Maar bikram yoga? Dat is voor mij echt een lifechanger geweest. Daarom wil ik ook mijn ervaringen met yoga delen zodat ik mensen kan aanzetten om het uit te proberen. Ze zeggen namelijk altijd ‘You’re never too late, too sick or too old to do bikram’.

Welk advies geef je mensen mee die gezonder in het leven willen staan?

Advies is natuurlijk verschillend van persoon tot persoon. Maar ik vind die vijf pijlers heel gemakkelijk om in het achterhoofd te houden. Bij ‘gezond leven’, denken veel mensen dat het enkel gaat om gezonde voeding maar slapen en bewegen is minstens even belangrijk.