Kampt u met een slecht verteringsproces? Dan kan dit leiden tot een microbieel onevenwicht, ook wel dysbiose genoemd, waarbij slechte microben zoals parasieten of schimmels de overhand nemen en verschillende ziekten, diarree, overgewicht of zelfs acne kunnen veroorzaken.

Oorzaken

Dysbiose treedt op door chronische stress, of een slecht voedingspatroon met veel verzadigde vetten en weinig vezels of door langdurig antibioticagebruik waarbij rotting optreedt in de darmen als gevolg van een tekort aan goedaardige darmbacteriën.

pH-Zuurtegraad

Bij dysbiose verzuren de darmen en probeert het lichaam het zuur-base evenwicht te herstellen .Bij een slechte vertering is de maag aangetast en dit leidt tot zure oprispingen. De zuren kunnen de darmen ook infecteren en een goede voedselopnama verhinderen.

Vezels

Voor de darmbacteriën van de dikke darm zijn vezels essentieel. De bacteriën zetten de  vezels namelijk om in boterzuur dat een belangrijke energiebron vormt en darminfecties remt. Daarnaast kunnen vezels ook de zuurtegraad in de darmen verlagen.

Supplement

Het volledige spijsverteringsproces, zowel de maag als de darmflora, kan ondersteund worden door een symbiotisch voedingssupplement, dat o.a. prebiotica zoals fructo-oligosachariden (FOS) en inuline bevat. Voedingsvezels, enzymen en probiotica zoals Bifidus en Lactobacillus samen met lactaatzuur zorgen voor een vlotte vertering na overdadige of te vette maaltijden. Ze verbranden de vetten, geven energie en versterken de natuurlijke weerstand. 80% van onze immuniteit wordt immers aangemaakt in de darm, die ook verantwoordelijk is voor het voorkomen van allerlei allergieën die ons reeds vanaf jonge leeftijd parten kunnen spelen.