Julie’s Lifestyle

Een blog rond het concept ‘raw food’: recepten, catering én workshops. Met haar passie voor gezond eten en haar talrijke raw food-tips, wil Julie de mensen kennis laten maken met háár levensstijl.

www.julieslifestyle.com

Hoe ben je in aanraking gekomen met ‘raw food’?

Een vijftal jaar geleden kwam ik voor het eerst in contact met raw food. Als student kreeg ik te maken met gezondheidsproblemen. Zo leed ik aan chronische klierkoorts. Ik besloot dus om mijn voeding aan te passen: geen gepasteuriseerde melkproducten, gluten of geraffineerde suikers.

Ik wou zoveel mogelijk energie halen uit mijn voeding en tijdens mijn zoektocht stootte ik op raw food. Ik begon te experimenteren met sapjes, smoothies en salades en ontdekte een groot verschil in mijn energieniveau. In een impulsieve bui besloot ik om, samen met mijn partner Simon, Raw Food Chef and Instructor Training te gaan studeren aan het Living Light Culinary Institute in Californië.

Wat moeten we ons precies voorstellen bij een raw food levensstijl?

Een raw food levensstijl is een plantaardige levensstijl, gebaseerd op noten, zaden, groenten en fruit. Je leert op een creatieve manier omgaan met groenten en fruit. Het is een alternatieve bereidingswijze, waarbij voedingsproducten niet verhit worden boven 50 graden Celsius. Zo behoud je de vitaminen en mineralen en verlies je de smaak van je voeding niet.

Is zo een levensstijl niet eentonig?

Persoonlijk vind ik een raw food levensstijl niet eentonig omdat je met verschillende producten kunt experimenteren. Ikzelf krijg nooit het gevoel dat ik door mijn levensstijl iets moet missen. Het is perfect mogelijk om te blijven genieten van je favoriete desserts en comfort foods door creatief aan de slag te gaan met groenten, fruit, noten en zaden.

Wat zijn de voordelen van ‘raw food’?

Je energieniveau stijgt omdat elke maaltijd een rijkdom aan vitaminen en mineralen bevat, en omdat je geraffineerde suikers, gluten en lactose mijdt. Daarnaast kan je met raw food ook een stabiel gezond gewicht bereiken en slaap je beter. Het levert ook nog eens een mooie huid en gezonde nagels op.

Zijn er zaken waar je op moet letten als je beslist om de overgang te maken naar een ‘raw food’-lifestyle?

De overgang naar raw food mag niet te snel en niet te bruusk gebeuren omdat het een ontgiftende werking met zich meebrengt. Raw food zorgt er namelijk voor dat er gifstoffen loskomen in het lichaam die afgevoerd moeten worden.

Belangrijk is dat je de overgang in verschillende stappen maakt en dat je eventueel je voeding aanvult met een Vitamine B12-supplement.

Welke groenten en fruit geven je het meeste energie?

De groenten die je het meeste energie geven, zijn donkere bladgroenten zoals boerenkool of spinazie. Deze groenten zorgen voor een stijging van het aantal mineralen in je voeding en bevatten een hoge concentratie chlorofyl, een stof die het lichaam helpt te ontgiften.

Fruit is sowieso een goede energieleverancier aangezien het rijk is aan natuurlijke suikers. Zeker als je veel sport of een drukke job hebt, kan vers fruit je een enorme boost geven.

Vorig jaar opende je het raw food-restaurant Essence. Ook heb je een raw food-productlijn ALL GOOD. Waarom heb je precies gekozen voor een productlijn?

Onze productlijn is gegroeid uit workshops die wij geven rond raw food. Zo willen we mensen laten kennismaken met de raw food levensstijl. We gebruiken een droogoven, waarbij je de graden kan controleren en waarbij er een constante aanvoer is van warme lucht. Veel mensen hebben thuis geen droogoven en vroegen ons waar ze de producten konden vinden. Vandaar de beslissing om een productlijn te lanceren.

Welke tips geef je mee aan beginnende raw foodies?

Als je niet zo goed weet hoe eraan te beginnen, start dan bij het ontbijt en probeer eens een groene smoothie van fruit, water en bladgroenten. Voeg bij elke maaltijd zeker ook voldoende groenten toe. Zo zal je lichaam kunnen wennen aan extra voedingsvezels en zal je ook sneller een voldaan gevoel krijgen.