Medische glijmiddelen helpen om symptomen als vaginale droogte te behandelen. Wanneer de klachten erg sterk zijn, verhelp je de oorzaak van het probleem best met een hormonenkuur.

“De menopauze wordt veroorzaakt doordat de eierstokken geen hormonen meer aanmaken”, vertelt professor Herman Depypere van de Vrouwenkliniek UZ Gent. “Vroeger, in 1880, werden vrouwen gemiddeld maar 46,6 jaar oud, terwijl hun levensverwachting bij ons vandaag is opgelopen tot 83 jaar. Zo lang leven kan dus nog maar heel recent in de evolutie van de mens. Zo’n 50 à 60% van de vrouwen ondervindt grote last van de menopauze. In tegenstelling tot bij de man, waar de hormonenproductie gewoon blijft lopen, moet een vrouw grote veranderingen doorstaan op een moment dat ze vaak op het toppunt van haar carrière is, of haar leven in evenwicht heeft gebracht. Dat heeft enorme repercussies.”

Vaginale droogte
De klachten die samenhangen met de menopauze zijn vaak warmteopwellingen of opvliegers, maar ook nachtelijke transpiratie, gewichtstoename, vermoeidheid, een slecht humeur en slappe huid. Bovendien hebben vrouwen in de menopauze een groter risico op osteoporose en lijden ze vaak aan een verlies aan libido. Doordat de huid erg broos en dun is geworden, en een vrouw in de menopauze vaak last heeft van vaginale droogte, kan seks voor haar pijnlijk worden.

“Seksualiteit maakt integraal deel uit van een kwaliteitsvol leven, maar vaak durft men er niet over praten en dat leidt tot een pak frustraties”, zegt professor Depypere. “Er zijn nochtans middelen die koppels hierbij kunnen helpen, zoals een glijmiddel, dat licht vochtinbrengend kan werken. Een andere mogelijkheid is eens om de veertien dagen een suppo met hormoon in te brengen in de vagina. Deze middelen helpen op zich de symptomen te verlichten. Om ook de oorzaken aan te pakken, raad ik vooral een hormonenkuur aan. Zelfs in geringe dosissen kan deze een grote impact hebben, niet alleen op de seksualiteit, maar ook op het algemeen welbevinden.”

Onterecht bang voor hormonen
Slechts tien procent van de Vlaamse vrouwen volgt een hormonenkuur, omdat veel mensen bang zijn voor hormonen en het risico op borstkanker, maar recent onderzoek toont aan dat deze vrees onterecht is. “In het begin werd vaak overdreven met het toedienen van de hormonen, maar in de loop der jaren hebben we de behandeling goed op punt kunnen stellen, zodat die natuurlijker is en minder zwaar”, verduidelijkt professor Depypere. “De klachten verdwijnen er mee, en de natuurlijke preparaten zijn vrijwel neutraal voor de borst. Meer zelfs: er zijn aanwijzingen dat wanneer hormonen vroeg na de menopauze worden gegeven, ze gunstig zijn voor het hart en de bloedvaten. Bovendien nemen vrouwen vaak antidepressiva of slaapmiddelen om de effecten van de menopauze te onderdrukken, terwijl die veel schadelijker zijn op lange termijn.”