Studies wijzen uit dat hormonale anticonceptiemiddelen zoals de pil, de pleister en de vaginale ring nog te vaak tot ongewenste zwangerschappen leiden omdat ze niet perfect gebruikt worden. Vrouwen gebruiken daarom best langwerkende methoden die geen aandacht vereisen. Maar dan moeten er middelen zijn die passen.

Hoewel kortwerkende hormonale anticonceptiemiddelen belangrijk zijn, komen nevenwerkingen zoals veneuze trombo-embolie, slagaderverkalking, gewichtstoename, depressie, libidoverlies en een hoge bloeddruk steeds vaker in de media. Het Intra-uteriene device (IUD) of spiraaltje daarentegen is doeltreffender. Hormoonspiraaltjes werken hoofdzakelijk lokaal in de baarmoederholte en koperhoudende spiraaltjes hebben zelfs geen invloed op de hormoonhuishouding. Algemene bijwerkingen komen zelden voor en zijn meestal van voorbijgaande aard. Na de plaatsing biedt het meteen bescherming en verzekert het langdurige werking. Na verwijdering is er onmiddellijk herstel van de vruchtbaarheid.

Het continueringspercentage van klassieke spiraaltjes laat te wensen over doordat ze niet altijd passen. Elke baarmoeder heeft een andere vorm en grootte. Veel jonge vrouwen stoppen met IUD’s omdat ze pijn, ongemakken en overvloedig bloedverlies veroorzaken. Soms worden ze zelfs uitgestoten. Nieuwe intra-uteriene anticonceptievormen die zich aanpassen aan de grootte van de baarmoederholte of het skeletloos IUD dat in de baarmoederwand wordt vastgemaakt, worden optimaal verdragen en hebben een hoge continueringsgraad. Intra-uteriene anticonceptie is de meest doeltreffende methode van geboorteregeling op voorwaarde dat het design perfect past.