dr. Anne Firquet,
gynecoloog en afdelingshoofd in CHR Citadelle.

Hoe kunnen we de preventie verbeteren? We krijgen tekst en uitleg van dr. Anne Firquet, gynecoloog en afdelingshoofd in CHR Citadelle.

“We stellen vast dat de anticonceptie bij erg veel vrouwen niet echt goed afgestemd is. Sommigen weten niet welke middelen er bestaan of gebruiken ze op een verkeerde manier”, legt dr. Anne Firquet uit.

Al op jonge leeftijd informatie geven

“We moeten zo vroeg mogelijk informatie verstrekken over anticonceptie, niet alleen op school maar ook in de pers, bij de huisarts en de gynaecoloog. Zowel meisjes als jongens moet absoluut worden aangeleerd om en hoe zich te beschermen”, benadrukt de gynaecologe.

“Vrouwen hebben oor voor informatie over anticonceptie. Steeds meer vrouwen ontwikkelen ook een ecologisch bewustzijn en geven de voorkeur aan ‘groene’ anticonceptiemiddelen boven de inname van hormonen”.

Alternatieve middelen

“Voor ze een anticonceptiemiddel kiezen, moeten vrouwen op de hoogte zijn van alle middelen die er bestaan, en datgene kiezen dat het beste bij hun levenswijze, wensen en medische toestand past. De pil is het best bekend, maar er bestaan ook andere middelen die andere voordelen bieden.”

“Zo is de anticonceptiepleister een goed alternatief: die methode heeft het voordeel dat je er niet elke dag aan hoeft te denken, maar slechts een keer per week. Dat is handig voor vrouwen die niet dagelijks aan hun anticonceptie willen denken”, aldus de arts.

“Spiraaltje, pleister, ring, implantaat, enz. Hoewel ze vaak minder bekend zijn, bestaan er tal van alternatieven voor de pil die de moeite waard zijn om te overwegen”, besluit ze.

 

Lees hier de getuigenis van Sophie P. rond het gebruik van de anticonceptiepatch.