Prof. Dr. Herman Depypere,
Hoofd menopauzekliniek,
UZ Gent

 

Welke symptomen en klachten gaan gepaard met de menopauze?

“De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze in Vlaanderen optreedt, is 51 jaar. Volgens de strikte definitie moeten de maandelijkse bloedingen een jaar zijn uitgebleven. Meestal is er een periode van enkele jaren waarin de cycli onregelmatig zijn en er nu en dan menopauzale klachten optreden.”

“De menopauze veroorzaakt enerzijds klachten zoals warmteopwellingen, transpireren, hoofdpijn, angst, prikkelbaarheid, vermoeidheid, stijfheid, stemmingswisselingen, depressieve neiging, slaap- en geheugenstoornissen en concentratiemoeilijkheden. Anderzijds treedt bij een belangrijke groep van vrouwen een versnelde botafbraak op, waardoor na verloop van tijd osteoporose kan ontstaan. Er ontstaan veranderingen van de vetverdeling, met een toename van het buikvet. Meer dan de helft van de vrouwen boven de vijftig jaar ontwikkelt hypertensie. Er doen zich ook veranderingen voor van de huid (verdunnen van de huid), van het haar en van de urogenitale mucosa (geprikkelde blaas, urineverlies, vaginale droogheid, opwindingstoornissen).”

 

Welke mogelijke maatregelen bestaan er?

 

  • Tegen bloedvaten die uitzetten, adviseren we om de kamertemperatuur te verlagen en aanpaste kledij te dragen. Indien de klachten te uitgesproken zijn, kunnen een aantal hormonale en niet-hormonale middelen of voedingssupplementen worden aangewend.”
  • Wat betreft oesteoporose: de keuze van een behandeling voor postmenopausale osteoporose gebeurt op een geïndividualiseerde wijze en is gebaseerd op de effectiviteit, veiligheid, kosten, patiëntvriendelijkheid en extraskeletale effecten van de beschikbare middelen.”
  • Algemene preventieve maatregelen zoals voldoende beweging, een goede levensstijl en gezonde, gevarieerde voeding blijven voor iedereen van kracht. Eventueel worden aanvullend ook calcium- en vitamine D-supplementen geadviseerd.”

 

Wat kan de rol zijn van hormonensubstitutie?

“Het wegvallen van de ovariële productie van oestrogenen heeft als gevolg dat het lichaam zich moet aanpassen aan een lage oestradiolspiegel. Hierdoor gaan de bloedvaten uitzetten. Hormonale substitutietherapie is zeer doeltreffend om klachten te behandelen. Best wordt hiermee gestart kort na het optreden van de menopauze. Tijdens de inname van hormonen is de vrouw tevens beschermd tegen botverlies. Ook is inname van hormonen kort na de menopauze eerder gunstig voor de bloedvaten. Uit bepaalde studies is zelfs gebleken dat de mortaliteit dan met dertig procent afneemt. Indien nodig worden best transdermale producten aangewend.”

“Talrijke aspecten van de levenskwaliteit kunnen verbeteren door hormoonsubstitutie. Bovendien is hormoonsubstitutie met een lage dosis oestrogeen vrijwel neutraal voor de borstklier en zou dat het risico op colorectale kanker kunnen verminderen.”

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Gedeon Richter.