1. Hoe pak je het aan?

Eerst en vooral moet je beslissen of je een hormonale behandeling wil of niet. Daarvoor moet je absoluut een beroep doen op je huisarts of gynaecoloog, met wie je kunt bespreken wat voor jou de beste behandeling is. Een aanpak op maat is dus noodzakelijk.

2. Welke criteria zijn van belang?

Je leeftijd, symptomen, behoeften, medische voorgeschiedenis en je bereidheid - of niet - om hormonen in te nemen zijn de eerste bepalende factoren. Hormonale substitutietherapie (HST) kan een optie zijn, maar er zijn ook andere mogelijkheden om klachten te voorkomen of te verlichten, zoals een placebo, homeopathie of fytotherapie.

 

Er zijn tal van mogelijkheden, van fytotherapie tot hormonale behandeling met pil, pleister, gel of - een recente nieuwigheid - een spray.

 

3. Welke hormonale behandelingen bestaan er?

Als je kiest voor een hormonale behandeling en je hebt je baarmoeder nog, dan bestaat de behandeling uit de inname van oestrogeen en progestageen. Is je baarmoeder weggenomen, dan wordt enkel oestrogeen toegediend.

4. Welke vorm van hormonale behandeling kies je?

De inname van oestrogeen en progestageen kan via een combinatiepil of -pleister, of met Tibolone. Gaat het enkel om oestrogeen, dan is er de orale oplossing (pil) of toediening via de huid (wat de voorkeur geniet) in de vorm van een pleister, gel of spray (een recente innovatie).

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Gedeon Richter.