De menopauzale symptomen kunnen bij sommige vrouwen een grote impact hebben op de levenskwaliteit. Naast conventionele behandelingen als hormoontherapie of vaginale oestrogeen kunnen ook natuurlijke alternatieven deze klachten verlichten.

Fyto-oestrogenen

Tijdens de menopauze neemt het oestrogeengehalte af. Maar door de consumptie van bepaalde voedingssupplementen kunnen er plantaardige oestrogenen, ook wel fyto-oestrogenen genoemd, opgenomen worden die de natuurlijke aanmaak van oestrogeen bevorderen. Daarnaast verhogen ze de botmassa waardoor ook het risico op botbreuken verkleint. Ondanks de positieve effecten van deze  fyto-oestrogenen, is de veiligheid ervan op lange termijn niet bekend, zeker niet bij vrouwen die lijden of hebben geleden aan borstkanker. Een ongunstig effect op lange termijn kan dus niet worden uitgesloten.

Niet-hormonale alternatieven

Producten op basis van het droog extract zilverkaars, ook wel Cimicifuga racemosa genoemd, kunnen ook gebruikt worden als behandeling van overgangsklachten. Deze plant bevat krachtige bioactieve stoffen die een effect hebben op het hormonale systeem. Volgens het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) moeten producten met zilverkaars toch met enige voorzichtigheid gebruikt worden, omdat er risico is op leverklachten.

Een ander alternatief voor een hormonale behandeling zijn producten op basis van een gezuiverd pollenextract. Bij sommige producten wordt de kern van de pollenkorrels gescheiden van het pollenomhulsel, dat de allergenen bevat. Op die manier kunnen ook vrouwen die allergisch zijn aan pollen, gebruik maken van dergelijke producten.  Deze producten zijn bewezen doeltreffend en doen de ernst van de climacterische symptomen afnemen. Ze mogen ook gebruikt worden door vrouwen die borstkanker hebben (gehad) of die een verhoogd risico hebben op borstkanker.

Tenslotte bestaan er ook homeopathische behandelingen. Bij vrouwen die de natuurgeneeswijze hanteren, ontstaat een gevoel van welbehagen tijdens de menopauze. Zo kunnen bijvoorbeeld Bach-bloesems perfect als ondersteuning gebruikt worden.

Indien een natuurlijke behandeling niet het gewenste resultaat teweegbrengt, kan nog altijd gekozen worden voor hormoonsuppletie, waarbij bio-identieke vrouwelijke hormonen (oestrogeen of progesteron) worden toegediend.