Zo kennen de klassieke antidepressiva heel wat neveneffecten. Een effectievere en vooral veiligere behandeling van depressie is dus broodnodig.

Depressie is een veel voorkomende psychische aandoening die stemmingswisselingen veroorzaakt en lichamelijke en sociale interacties beïnvloedt. Zo kampt maar liefst 20% van de wereldbevolking met de aandoening en worden vrouwen 2 keer meer getroffen dan mannen. Daarnaast zijn zware depressies wereldwijd verantwoordelijk voor 850.000 zelfdodingen per jaar.

Symptomen

Prikkelbaarheid, verlies van interesse, schuldgevoelens, insomnia, hulpeloosheid of doodswensen zijn slechts enkele symptomen die kunnen wijzen op een depressie. Deze indicaties kunnen een grote impact hebben op de werkmogelijkheid, de relaties en de levenskwaliteit. De oorzaak van een depressie kan bij iedereen verschillen maar doorgaans gaat het om een samenspel van biologische, sociale en psychische oorzaken, waarbij erfelijkheid een centrale rol speelt. Zo komen depressies in sommige families vaker voor dan in anderen.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de graad van de aandoening. Doorgaans worden de klassieke antidepressiva voorgeschreven voor de ernstige vorm van depressie. Uit cijfers van het RIZIV blijkt dat het aantal dagdosissen antidepressiva in 2014 met 13 miljoen gestegen is t.o.v. 2013. Toch kent deze behandeling heel wat nadelen. Zo reageert 30% van de gebruikers niet op de antidepressiva en bekomt 70% geen volledige remissie. Daarnaast ervaart meer dan de helft één of meerdere bijwerkingen, zoals vermoeidheid, verslaving of hevige transpiratie. Daarbij moet een natuurlijke behandeling een oplossing bieden.

Dergelijke behandeling wordt geproduceerd op basis van de kurkumawortel, die al 3.900 jaar gebruikt wordt in de traditioneel Indische geneeskunde en kent verschillende medische kwaliteiten zoals antibacterieel,  ontstekingsremmend en als antioxidant. De wortel wordt dan ook aangeraden voor veel ziekten en aandoeningen zoals epilepsie, allergieën, bronchitis of psoriasis. De natuurlijke behandeling bestaat uit een voedingssupplement dat drie curcuminoïden en essentiële oliën uit de Curcuma Longa L. wortelstok gebruikt. Hierdoor is het supplement maar liefst zeven keer hoger biologisch beschikbaar dan een standaard kurkumapreparaat. Daarnaast werkt het als MAO-remmer (monoamino-oxidase, een type enzymen die aminen afbreken), bevordert het neurogenese en verhindert het de ontsteking.

De farmacokinetiek, efficiëntie en veiligheid van deze behandeling is reeds uitgebreid geëvalueerd op mensen. Zo treden er geen nevenwerkingen op en leiden zelfs hoge dosissen niet tot toxiciteit bij de gebruiker. Toch wordt enige voorzichtigheid vereist bij gelijktijdig gebruik van bloedverdunners o.b.v. heparine en coumarine en bij een obstructie van de galwegen.