Hoe kijk je aan tegen je meterschap van Te Gek!?

Ik twijfelde eigenlijk geen moment toen me de vraag werd gesteld. Na mijn openhartige interview in Reyers Laat, waar ik praatte over mijn strijd met depressies, kreeg ik ongelofelijk veel respons. Dit motiveerde me om er nog meer mee te doen. Het idee dat sommige mensen, en dan vooral jongeren, zich optrekken aan mijn verhaal en mijn deelname aan deze campagne geeft me meer voldoening dan een hit scoren ooit zal kunnen doen.

Ik vind Te Gek!? een ongelofelijk belangrijk project omdat het ten eerste duidelijk maakt dat er meerdere jongeren zijn die kampen met psychische aandoeningen. Zo’n 40% van de vrouwen en 20% van de mannen in Vlaanderen tussen de 15 en 24 krijgen vroeg of laat te maken met psychische problemen. Ik weet uit eigen ervaring hoe beangstigend het kan aanvoelen om het idee te hebben helemaal alleen te zijn. Verder spoort onze campagne jongeren met problemen aan om open te zijn en te praten over wat er in hun omgaat.

Wat is jouw persoonlijke ervaring, en hoe heb jij leren omgaan met je depressie?

Als kind was ik zeer gelukkig, maar toen ik veertien jaar oud was kreeg ik het plots erg moeilijk. Ik werd me gewaar van mezelf, mijn lichaam, mijn karakter en gedrag. Dit had alles te maken met een extreme onzekerheid die oversloeg in angsten. Mijn ouders schrokken ongelofelijk hard van die ommezwaai, maar gelukkig zochten ze al snel professionele hulp. Dit was voor mij de grootste positieve stap.

Toch kreeg ik pas op mijn achttiende officieel de diagnose van een depressie. Ik mocht in therapie en kreeg medicatie. Zo lukte het me om mijn depressie onder controle te houden, maar het blijft toch opletten. Ook vandaag krijg ik nog medicatie. Het zal immers altijd wel een deel van mij blijven. Maar dankzij alle goede hulp ben ik vandaag wel terug wie ik moet zijn.

Welke raad zou jij geven aan jongeren in eenzelfde situatie?

Weet dat je niet alleen bent. Praten op zich heeft al een enorm helende werking en zo kan ook je omgeving, bestaande uit je familie, vrienden, huisarts, psycholoog of psychiater je garanderen dat er wel degelijk oplossingen bestaan en dat je situatie niet uitzichtloos is, hoe moeilijk het ook allemaal lijkt. Er is altijd een uitweg, maar die vind je niet altijd op je eentje.

Ik hoop dus dat ik jongeren kan aanspreken en duidelijk kan maken dat het ok is. Het taboe dat velen tegenhoudt om te praten of tijdig hulp te zoeken moet worden doorbroken. Je moet er bovendien ook niet meteen willen uitraken. Gun jezelf wat tijd. Wees zacht en mild, voor anderen maar ook vooral voor jezelf. Ik was vroeger altijd erg streng voor mezelf. Het was nooit goed genoeg. Maar uiteindelijk heb ik leren beseffen dat je alleen maar je best kan doen.