Zwanger zijn is lastig. Omdat je lichaam nog moet wennen aan de overvloed hormonen, kan je tijdens je zwangerschap te maken krijgen met allerlei zwangerschapskwaaltjes.

De meeste toekomstige mama’s hebben tijdens de eerste maanden van de zwangerschap last van ochtendmisselijkheid. Anderen zijn net de hele dag door misselijk. Om misselijkheid te verlichten kan je in plaats van drie grote maaltijden, meerdere kleine maaltijden per dag eten.

Mama’s-to-be voelen zich in het begin vaak voortdurend moe. Het lichaam heeft rust nodig, dus geef gerust toe aan je slaapbehoefte.

Zwanger tijdens de zomermaanden? Dan is de kans groot dat je last krijgt van oedeem of vochtopstapeling ter hoogte van de knieën en voeten. Dus best niet te veel rechtstaan.

Naarmate de huid zich tijdens de zwangerschap steeds meer uitrekt, ontstaan er in de onderste lagen van de huid kleine scheurtjes of striemen. Striemen verdwijnen nooit helemaal, al worden ze na de zwangerschap wel witter. Door je gewicht onder controle te houden, kan je striemen vermijden.

Tijdens de zwangerschap neemt je gewicht toe en ga je je houding veranderen. Hierdoor kan je last krijgen van rugpijn. Rusten op je zij kan al heel wat pijn verhelpen.

Naar het einde toe van de zwangerschap kunnen zure oprispingen de kop opsteken. De baby begint dan steeds meer tegen de maag van de toekomstige mama te drukken. Wil je zure oprispingen vermijden, weer dan koolzuurhoudende dranken en vetrijke voeding.

Constipatie en spataders

Een van de minder voorkomende kwaaltjes is constipatie. Door de hormonale veranderingen die het lichaam van de toekomstige mama doormaakt, kunnen de darmen ‘lui’ worden en de stoelgang bemoeilijken. Eet daarom voldoende vezelrijke voeding.

De meeste zwangere vrouwen moeten in het begin en op het einde van de zwangerschap voortdurend plassen. Best voor het slapengaan niet te veel water meer drinken.

Ook spataders behoren tot de minder voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Ze komen voornamelijk voor halverwege de zwangerschap en dat ter hoogte van de benen, schaamlippen of de aars.