Enkele tips voor een evenwichtige voeding:

● Een preconceptioneel onderzoek laten uitvoeren bij de gynaecoloog, de huisarts of de vroedvrouw kan bijzonder nuttig zijn. Elke vrouw begint haar zwangerschap met een aantal specifieke kenmerken en ze moet er dus voor zorgen dat ze via de voeding haar lichaam al het nodige geeft voor een optimale ontwikkeling van haar baby.

● Voor de groei van de baby zijn vetten onontbeerlijk, zowel om hun structurele rol als om de energie die ze verschaffen. Het gaat meer bepaald om polyonverzadigde vetzuren, die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel van de baby. Tijdens de zwangerschap en de borstvoeding is een dieet met veel omega 3-vetzuren dus aangeraden.

Wat de voeding betreft, is zeker het belang van een aangepaste dosis vitamines en andere voedingsstoffen – van vóór de conceptie tot tijdens de borstvoeding – niet te verwaarlozen. Een voldoende gehalte aan vitamine B9 en vitamine B12 in het bloed van de moeder kan bijvoorbeeld bepaalde risico's voor de zuigeling verminderen, zoals neuraalbuisdefecten en spina bifida.

● Het is niet nodig om tijdens de zwangerschap te eten voor twee, maar wel om beter te eten. Vooral voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde zijn aangeraden. Die zijn niet noodzakelijk calorierijk, maar bevatten wel veel vitamines, essentiële vetzuren (omega 3 en 6), oligo-elementen en mineralen. Enkele voorbeelden: groenten, peulvruchten (kidneybonen, linzen, kikkererwten), eiwitten, zetmeelhoudende producten enz.

● Aangepaste supplementen: voor een goed evenwicht tussen de juiste hoeveelheid macronutriënten (suikers, vetten, eiwitten) en micronutriënten (vitamines, mineralen, oligo-elementen enz.) kunnen voedingssupplementen helpen om de dagelijks aanbevolen hoeveelheden essentiële vitamines en mineralen te verschaffen, zonder de hoeveelheid voedsel te verhogen en met inachtneming van de fysiologische dosissen.

● Deze zwangerschapssupplementen dienen om een zwangere vrouw elke dag het nodige te geven om op fysiologisch vlak haar batterijen op te laden, en ervoor te zorgen dat de foetus alles krijgt wat hij nodig heeft, zonder de reserves van de toekomstige moeder te hoeven aanspreken of risico’s op tekorten in de toekomst te scheppen. Deze vitaminesupplementen voorzien in 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheden aan vitamine B9 en vitamine B12, die onmisbaar zijn voor de optimale ontwikkeling van de baby.

 ● Bovendien zijn deze voedingssupplementen betaalbaar en gebruiksvriendelijk en worden ze goed verdragen. Uiteraard kunnen ze een evenwichtige en gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl niet vervangen, maar ze zijn zeker niet overbodig. Vooral niet als we bedenken dat een zwangere vrouw elke dag een kilo spinazie of ongeveer twintig sinaasappelen zou moeten eten om aan genoeg foliumzuur te komen…